25 maj 2011

Nationella bokveckan kräva dessa boktips!

Denna vecka är det Nationella bokveckan. Överallt på webben, inte minst på Facebook, finns följande uppmaning:

"Det är nationella bokveckan. Reglerna är: Ta den bok som ligger närmast. Slå upp sidan 52. Lägg ut den femte meningen på sidan som din status. Nämn inte bokens titel."

En kul grej, sen antar jag att någon gör ett tecken som visar att nu startar stora gissningsleken. Vilken bok är meningen tagen från?

Men var gör den vars "närmsta bok" är en Europa Atlas från 1994 eller om man är en samlare och får grepp om en FiB Aktuellt från 1970? Inte så jättespännande att lägga ut på webben kanske?

Det bästa tipset är då att införskaffa några bra, läsvärda böcker. Därför följer här några tips som enligt min uppfattning är riktigt läsvärda.

Varsågoda!


De fattiga i Lód´z av Steve Sem-Sandberg
En roman om det judiska getto som nazisterna inrättade i den polska staden Lodz, och om dess av nazisterna utsedde ledare, Chaim Rumkowski, och hans svårutredda, mycket tvetydiga roll i förintelsen av de polska judarna.

Boken handlar om livet i den avspärrade stadsdelen, om den påbjudna tyska kadaverdisciplinen, det mördande slavarbetet, svältdöden och de utsiktslösa flyktförsöken men också, paradoxalt nog, om överlevnadskonst och livsvilja.

Utdrag ur boken: Gettots svältande män och kvinnor fortsatte att släpa sina utmärglade kroppar från ett fördelningsställe till ett annat; redan krökta ryggar blev om möjligt ännu mer krökta. Men en visshet fanns nu där tidigare ingen visshet funnits. Och den vissheten förändrade allt.


Ett annat liv av Per Olov Enquist
PO Enquist berättar om sig själv som "honom", den faderlöse lärarinnpajken från Hjoggböle, tidig medlem i nykterhetsorganisationen Hoppets här och lovande höjdhoppare. Han, som mest satt ensam och ritade kartor, förvånades senare över hur lilla Hjoggböle fick lika många författare som spenar på ett kojuver.


Han, vars barndoms värld inte sträckte sig längre än till Bureå, skulle komma att resa och leva en stor del av sitt liv utomlands. Berlin, New York, Paris, Köpenhamn. Pjäsen Tribadernas natt förde honom ända till Broadway. Men mitt i framgången en framväxande personlig kris. Som författare ett stort internationellt genombrott. Men när allting gick så bra, hur kunde det gå så illa?

Utdrag ur boken: Teaterstycken "Tribadernas natt" som nu är över, och ändå hänger sig kvar som om man inte riktigt fattat att festen var slut. Samma grå gryning. Tribadernas natt. Han kan replikera utantill nu. Grå gryning. Tribadernas natt. Och Marie David som var full och spydde och plötsligt tyckte så mycket om Strindberg. Samma urdruckna glas, samma aska spilld på bordet. Och sen? Gå vidare?


Lars Hård och Lars Hård går vidare av Jan Fridegård
Lars Hård” handlar om statarsonen Lars som bodde med sina föräldrar i ett litet torp. Han drömde om att bli en fin herre, en lärd man eller en uppfinnare med ett känt namn. Han tränade upp sitt språk för att kunna konversera med rika och förnäma damer. Han blev dock oskyldigt anklagad och dömd för att gjort en kvinna med barn. Anledningen skulle kunna vara att han var en riktig Don Juan.

Han blev enligt domen försörjningsskyldig. Då han inte ens kunde försörja sig själv skickades han till fattigstugan där han råkade ut för mer tråkigheter.

Efter fängelsevistelsen fick han svårt att komma in i samhället igen. Principen en gång tjuv alltid tjuv gällde. Detta var en kritik mot det dåvarande samhället. En annan är att samhällets struktur kan leda till att en människa hamnar snett.

Utdrag ur boken: Grötskålen blev orörd sista morgonen. Jag gick oroligt fram och tillbaka i cellen men fick inte tag i den våldsamma glädje som jag väntat. Nu skrämde mig livet utanför det tysta stenhuset.

Överkonstapeln: - Ni går alltså ut idag, Hård?
- Ja, gudskelov, överkonstapeln.
- Det är tre till som går ut i dag. Om de föreslår er sällskap så gå inte med dem. Det är ena lymlar som ni ska be fara åt helvete. Det är för ert eget bästa jag varnar er.



Samuels bok, Samuels döttrar, Kanaans land och Maria ensam 
av Sven Delblanc



Samuelserien som består av Samuels bok, Samuels döttrar, Kanaans land och Maria ensam ser Sven Delblanc tillbaka på sin egen släkthistoria, för att i fritt gestaltad romanform berätta om sin morfar och hans stora familj.

Bland en mängd öden står tre människor i centrum: prästen Samuel som krossas och förvandlas till Tok-Sam, hans dotter Maria som reser sig ur förnedringen och hennes drömmande son Axel. 




Romanerna utspelar sig i det oscarianska Sverige, i Kanada mellan världskrigen och i sista delen åter på den sörmländska landsbygden, i Hedeby. Där möter Delblancläsaren många gamla bekanta från Hedeby-sviten, och på så vis knyts två av de mest älskade svenska romanserierna ihop till en helhet, enastående i vår moderna litteratur.

Utdrag ur böckerna: Så kommer oundvikligt den tid, då en levande människa skall förvandlas till sten. Lucifer är trött på sin lek med en levande människa, nu vill han se Samuel förvandlad till en dyrbar sten att fästa i sin krona.

Dessa händer som smekt Cecilias kvinnokropp och barnens mjuka lemmar, denna famn som givit liv och kärlek, allt måste nu bli sten för att han som en gång hette Samuel Eriksson känslolös och hård skall gå sin förvandling emot. Tok-Sam är borta och Mäster Samuel och pastor Eriksson är för länge sedan borta, men ännu lever kroppen kvar en liten tid.


Relevanta länkar:



Protected by Copyscape Plagiarism Detection

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar