25 maj 2011

Fler boktips!

För ett par veckor sedan skrev jag ett blogginlägg där jag ställde frågan om det kunde vara så att "Boken är människans bästa vän?"
Jag tipsade om några böcker som jag själv tycker är fantastiskt bra och skrev helt kort om vad de handlar om. Flera hörde av sig efteråt och ville låna böckerna. Jättekul! Böcker är ju till för att läsas och helst av så många som möjligt.

Sedan är det ju också jätteroligt att diskutera boken med någon som läst den. Har fem personer läst en och samma bok, finns det ofta lika många omdömen om boken, omdömen som kan skilja sig helt från varandra. Trots att vi får oss berättade samma historia har vi olika förhållningssätt till den. Det är bland annat just det som är tjusningen med böcker tycker jag, att samma bok berättar en "ny" historia beroende på vem läsaren är.

Så, nu har jag fått i uppdrag att komma men lite fler boktips. De är kanske inte de senast utkomna böckerna (dem läser jag nu och jag läser relativt långsamt) men jag tycker att varenda sida i dessa böcker, är värda sin vikt i guld.


Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren

Vinnare av Augustpriset som bästa svenska roman 2002.

Alltsedan Hercule Barfuss föddes på ett glädjehus i Königsberg 1813 har han väckt människors fasa med sin vanställdhet. Han är också döv och dvärg, men han har fått en sällsynt gåva – förmågan att läsa andras tankar. Den kommer att skänka honom ett våldsamt och märkligt öde och mycket farliga fiender.
Hercule Barfuss glömmer aldrig den flicka som föddes på bordellen samma natt som han, och samhörigheten med henne, Henriette Vogel, blir ledstjärnan för hela hans liv.

Utdrag ur boken: "Hur skulle jag kunna glömma dig Hercule, det vore som att glömma att andas".


Mig äger ingen av Åsa Linderborg

En pappa dör. En dotter ser tillbaka på deras liv tillsammans. Åsa Linderborgs pappa är totalt stolt över sitt arbete - men hatar det innerligt, han sköter inte hygienen - men är en pedant i hemmet, han drömmer om socialismen - men föraktar de som organiserar sig. Han är utlevande och drastisk, men också hämmad och blyg. Alkoholen är ständigt närvarande i vardagen.

Med den värkande kroppen full av känslor försöker han lotsa sig själv och sin dotter genom ett snabbt föränderlig folkhem från 1970-talet till i dag.

Utdrag ur boken: "Pappa sa att vårt fönster var som lucka 24 i en adventskalender. Han drömde om att folk gick förbi huset, tittade upp mot lägenheten och tänkte att där måste det bo ett duktigt fruntimmer.
- Jävlar vad förvånade dom blev, kärringarna, om dom fick höra att här bor inget fruntimmer, här bor härdarmästare Leif Andersson!"


En annorlunda barndom av Iris Johansson

Vad är det för fel på Iris? Hon är ofta svår att kontakta, hon pratar osammanhängande. Hon matvägrar, hon kissar på sig, skriker för det mesta, biter småbarn och gör aldrig som man säger. Och varför kan hon under korta sällsynta ögonblick lösa problem som inte ens vuxna klarar av? Hur kan hon lära sig så många invecklade ord som hon bara hört en enda gång? Varför är hon redan som litet barn en fullfjädrad lögnare och bedragare?

Det blir pappan som kommer att stå Iris närmast. Han vägrar att låta henne behandlas som en utvecklingsstörd och han för en outtröttlig kamp för att locka henne att kommunicera med omgivningen.

Det här är en kvinnas berättelse om sin autistiska uppväxt.

Utdrag ur boken: När Iris pappa följer henne till hennes första skoldag, säger han bara två ord till lärarinnan - "Ha fördragsamhet".



Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones
1300-talets Barcelona är en stad i förändring. Pesten skördar offer, kriget närmar sig och inkvisitionens straff väntar alla kättare. Samtidigt pågår byggandet av folkets katedral: Santa Maria. Den unge Arnau Estanyol växer upp i storstaden och möter människor som kommer att följa honom resten av livet - i vänskap och svek, i kärlek och krig.

Boken berättar om Arnau's dramatiska färd ur fattigdom och förtryck.


Utdrag ur boken: Arnau kräktes när han fick syn på sin döde far. Pojken tittade på det där vanställda ansiktet igen. Det var lila, nästintill svart och hängde åt ett håll, de vidöppna ögonen för evigt kämpande för att tränga ut ur sina hålor och den långa tungan hängande livlös i mungipan. Arnau vänder sig till en vakt och frågar -Får jag ta ner honom?

Relevanta länkar:



Protected by Copyscape Plagiarism Detection

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar