26 maj 2011

Smutstvätt och testosteron

Inledningsvis vill jag utfärda en varning för känsliga läsare. Är du man, född efter 1972, sambo eller gift och använder kläder emellanåt, ska du kanske välja att läsa ett annat blogginlägg idag än det som presenteras nedan. Varför undrar du?

Jo, nedanstående text innehåller nämligen en rad generaliseringar, en del påhopp och saker som kan verka direkt stötande för dem som på 70-talet växte upp i en storfamilj, odlade biodynamiska grönsaker och var omgiven av kvinnor som visade sin självständighet genom att inte raka sig under armarna. Ni kommer inte att förstå. Alla ni andra får gärna läsa.

Vad är det med pojkar, män och gubbar och smutstvätt? Varför är de inte förenliga (... renliga, märkte ni ordvitsen)? Och vad är det med oss kvinnor som inte får till en arbetsfördelning värd namnet när det gäller smutstvätten? Varför går det inte att lära testosteronstinna Homo sapiens att de kläder man behöver tvätta, behöver samlas ihop, läggas i den (oftast) vita fyrkanten med rund glasruta fram och som har tillhörande fack avsedda för tvättmedel? Man tycker ändå att det borde finnas en nyfikenhet inför det tekniska på maskinen, knapparna On och Off.

Vännina I
Hon bor i ett hus innehållande två våningar. Sovrummen finns på övervåningen, tvättstugan på undervåningen. När hon till slut känner av en annalkande träningsvärk på grund av alla svanhopp och pareringar hon tvingats göra över golv belamrade med kläder, bestämmer hon sig för att röja upp. Ett rum i taget.


Som den förnuftiga och av erfarenhet visa kvinna hon är, planerar hon ihopsamlandet av kläderna. Hon samlar ihop alla kläder från golvet i rum ett och kastar ned dem i trappan för att sedan ta nästa rum och upprepa proceduren. På det här sättet spar hon på både knän och rygg då hon slipper springa upp och ned för trappan fler gånger.

När sedan alla kläder är borttagna från rummens golv, går hon ned i trappan och samlar ihop alltsammans och tar in det till tvättstugan.


En dag får hon nog och med myndig stämma förklarar hon för de övriga familjemedlemmar att "nu får det vara nog, nu får alla själva samla ihop sina smutskläder". De tilltalade tittar förvånat upp från datorer, ritblock och annat viktigt som upptar deras tid, samlar ihop sina "på-golvet-kläder" och kastar ned dem i trappan. Sedan återgår de lugnt till det de sysslade med innan de blev störda.

Vännina II
En kvinna som också vet hur man sparar knän och rygg. Hon har gått något längre och familjemedlemmarna har begripligt att smutstvätten ska samlas ihop och sedan forslas till rummet med den vita fyrkanten (ni minns, den med runt glasfönster fram).

Här inträffar då något ytterst märkligt. Här blir plötsligt tvättstugegolvet den nya samlingsplatsen för det som behöver tvättas. Trots tvättstugans trådbackar, markerade med "mörk tvätt", "vit tvätt" och "röd/rosa tvätt", förblir trådbackarna tomma. Man tar sig för pannan, vad gör man? Jo, man införskaffar den absolut största tvättkorg som står att finna, den är omöjlig att missa.

Nyfiket frågar jag några veckor senare hur det gått med tvättkorgen, stor som en krater. Nää, inte heller det har funkat. Nu är ligger visserligen inte kläderna över hela tvättstugegolvet, utan de är istället samlade i mindre högar runt om tvättkorgen. När väninnan stillsamt frågar mannen hur han tänkte nu, ser han förvånat på henne och säger -Jahaaa, åhhh, skulle tvätten läggas i korgen? Det sa du inget om, hur ska jag veta vad du ska ha korgen till, tror du jag är tankeläsare, va?!

Vännina III
Avslutningsvis för att ingjuta hopp hos alla som plockar smutstvätt, vill jag helt kort berätta om kvinnan som lyckats med det vi andra misslyckats med totalt.


Hon köpte en billig tvättkorg (som rent visuellt skulle kunna ge mannen en hint om vad det hela handlade om) och ställde den brevid hans säng. Eftersom storleken på en tvättkorg inte verkar ha någon påverkan på mannens synfält och att en del har svårt med bilder, la han aldrig märke till nytillskottet vid sängen.

Nu började hon att samla alla kläder som låg och skräpade på golvet och la dem i tvättkorgen. De rena kläder som bars upp från tvättstugan, gick samma väg om mannen inte vek ihop dem och la in dem i skåp och lådor. Till slut låg rena och tvättade kläder om vartannat i tvättkorgen.

Hon gick ytterligare lite längre, modig som hon är. Till hälften urdruckna tekoppar, tepåsar, portionssnus och annat smått och gott som inte plockades undan, hamnade även det i tvättkorgen. Allt blandades till slut till en härlig sörja. Så plötsligt en morgon när mannen på väg på tjänsteresa, förvånat blickar in i garderoben för att plocka fram en ren skjorta, upptäcker han att "oj, här finns visst inga skjortor".

- Älskling, vet du var mina skjortor är?
- De ligger i den där vita korgen bredvid din säng, älskling!
- Phu, va bra, blev lite orolig där ett tag att jag inte hade någon ren skjorta, du vet taxin hämtar ju snart!

Tror han blev förvånad, vad tror du?

Vad lär man sig då av detta? Jo, står du i begrepp att bli sambo med en person med högt testosteronvärde eller helt enkelt vill göra revolution, hoppa då över arbetsprocesserna i "Väninna I" och "Vännina II" och gå direkt på "Vännina III".





Protected by Copyscape Plagiarism Detection

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar