25 maj 2011

Middagsgäster - Ett tips!

Ja, så var det då helg igen. Förväntningarna kan vara stora, vi ska mysa och umgås med familjen på fredagen. På lördagen kommer familjen "bästa-grannen" över på middag. Härligt! Eller?

Veckan som gått har naturligtvis varit "helt gaaalen". Vi har suttit i möten på jobbet, varit på föräldramöten i skolan, äntligen kommit iväg till tandläkaren (den där tiden som man ringt och bytt fyra gånger) och skjutsat barnen till alla veckans aktiviteter. Men.... nu är det helg och vi ska bara rå om varandra.

Eftersom veckan varit som den varit, blir det hysterimys på fredagkvällen. Snabbt ska det gå, vi skippar middagslagningen och hämtar hem kinamat i vita förpackningar med oläsbara etiketter med kinesiska tecken. Disken får stå (hur kan det bli så mycket disk när man ätit hämtmat?) och de smetiga förpackningarna som aldrig håller tätt när man forslar hem dem, läggs på en ledig yta tillsammans med dagens post och husets nycklar. Vi tar det i morgon, nu ska vi mysa.

Jaha, där hörs vinjetten till Lets Dance! Fram med Coca-cola flaskor och bunkarna med popcorn. Vid 22.00 halvsover alla i soffan.

- Ähh, vi låter det stå till i morgon, vi städar då (för man tror man har oceaner av tid varje lördag och har tillfälligtvis glömt att "bästa-grannen-familjen" ska gästa huset nästa dag).

På lördagsmorgonen ser huset om möjligt ännu värre ut än vad det gjorde under torsdagen. Oset av gamla matsrester är bedövande och går man barfota över golvet har man ett pop-corn mellan varje tå.

Nu börjar aktiviteterna!! Det ska städas, skuras, handlas mat och, och...... mat ja, vad ska vi bjuda på ikväll? Min sambos stående replik i samband med "vad-ska-vi-bjuda-på-i-kväll-repliken" är alltid den samma.
- Ähh, gör något enkelt, gör en gryta. Han är inte helt bevandrad i matlagningskonstens ädla sfär så han tror att grytor är något man så att säga "snyter ur näsan", de låter sig göras på sekunden.

Känns det igen?! Om ja, kan jag inte hjälpa dig med pop-cornen du har mellan tårna men du kan få ett riktigt gott middagstips (går utmärkt att göra även om "bästa-grannen" ska vara hemma hos sig och inte komma över på middag).


Tilltugg till fördrinken
Smördegsknyten med Philiadephiaost och soltorkade tomater i olja

4 - 6 personer
Tina och kavla ut cirka 4 smördegsplattor. Ta ut rundlar med hjälp av exempelvis ett glas (eller gör dem rektagulära som på bilden).

Lägg en klick ost och en sträng tomat i nedre kanten av rundeln. Vik över ett "lock" och kläm till kanterna ordentligt. Pensla rundlarna med vispat ägg och sätt in i ugnen i 225 grader i cirka 10 minuter. Det går utmärkt att göra rundlarna i förväg. Pensla dem när gästerna har kommit och sätt in dem i ugnen.



Varmrätt
Tigerräkor (jumboräkor) med bandspagetti och rostad persilja

4 - 6 personer
Fyll en mindre kastrull med 2 dl olivolja och 2 dl matolja, en hackad röd chilifrukt, 1 - 2 hackade vitlökar och lite flingsalt. Värm oljan på spisen (den får inte koka, var försiktig). Koka samtidigt upp en stor kastrull med vatten och lägg i bandspagettin.

Lägg ner 4 - 6 tinade (skalade) räkor åt gången i den varma oljan. Okokta tigerräkor (svart/gråa) tar du upp efter cirka 20 sekunder (de ska vara fint rosa/orange, använd en hålslev). Använder du redan kokta räkor får de ligga i bara så att de blir varma, knappt 10 sekunder (annars blir de sega). Lägg de färdiga räkorna åt sidan.

När pastan är färdig lägger du upp den på ett serveringsfat med kanter och toppar med de friterade räkorna. Lägg i klippt persilja, cirka 2 - 3 krukor, i den fortfarande varma oljan (det fräser rejält så ha gärna ett stänkskydd). Persiljan rostas nästan omedelbart så detta tar högst en halv minut. Strö sedan persiljan över räkorna, fyll på med lite av den varma oljan och ta även med den nu svarta chilifrukten. Salta.


Inget recept här, tror ni fattar!











Dessert
Äppelkaka med nötter och likörgrädde

6 - 8 personer
Stoppa in ett paket smör (ja just smör) i frysen. Sätt på ugnen på 200 grader. Smörj en form. Skala 4 - 6 äpplen och skär dem in ganska tunna skivor. Lägg äppelskivorna i formen och strö över kanel.

Blanda 1 dl mjöl, 1½ dl socker och 2 dl havregryn i en bytta. Strö det sedan över äpplena. Ta ut smöret ur frysen och hyvla tunna skivor med en osthyvel. Täck hela pajen med det skivade smöret. Krossa hasselnötter och strö över pajen (efter behag som farbror Melker sa). Sätt sedan in pajen i ugnen i cirka 20 - 25 minuter. Servera med lättvispad grädde som smaksatts med likör, exempelvis Amaretto (italiensk mandellikör).

Smaklig måltid!

Protected by Copyscape Plagiarism Detection

1 kommentar:

  1. Så superläckert gott det låter med Tigerräkorna. Blir nog ett måste. Tack för tips.

    SvaraRadera