25 maj 2011

Vardagsmat - typ svisch in i ugnen

Redan på söndag kväll blir jag trött bara genom att tänka på kommande vecka och vilken mat som ska serveras. Öppnar kylskåpet och där rullar en skrumpen paprika, gul till färgen, två paket bacon som går ut nästa dag. Hmmmm....

Titta vidare i frysen. Jo då, en klump med fryst köttfärs finns det och tittar jag riktigt ordentligt finns där också en falukorv. Känns inte så där jättesexigt.

Summerar: Huset kan alltså enbart erbjuda:

  • Två paket bacon som måste ätas upp pronto, alternativt slängas
  • En fryst köttfärsklump
  • En falukorv

OK, baconen kan ätas med potatisbullar, rätt gott men otroligt trist. Köttfärsklumpen kan ju tinas och bli köttfärssås (gäsp). Falukorven då? Hur kul är den på en skala?

Här kommer tre räddare i nöden:


Falukorv med tomatkross, majs och curry
                          4 pers

Häll två förpackningar med krossade tomater i ett durkslag och låt dem rinna av (du ska bara använda de krossade tomaterna).


Häll tomatkrosset i en ugnfast form och häll på en burk majskorn. Strimla en mindre purjolök och lägg i formen. Häll sedan över 2½ dl matlagningsgrädde, salt, svartpeppar och slutligen curry så mycket du vill ha. Blanda väl till en "sås".


Skär falukorven i skivor och lägg korvskivorna ovanpå "såsen". Sätt in i ugnen på cirka 225 grader tills korvarna är "stekta", det tar cirka 15 minuter.

Servera med pasta och en sallad.



Köttfärs med sparris och bechamelsås
                         4 pers


Låt en (glas) burk med sparris rinna av i ett durkslag (har du små konservburkar med sparris behövs två burkar). Lägg sparrisen i en smord ugnsfast form.


Stek köttfärsen, salta och peppra. Bred köttfärsen över sparrisen. Gör en bechamelsås (vitsås), använd helst grädde, salta och peppra. Häll såsen över köttfärsen. Hacka och stek gul lök och toppa köttfärsen med löken. Strö över lite riven ost. Sätt in formen i ugnen i 225 grader i cirka 15 minuter.

Serveras med ris och grönsallad.


Bacon med pasta och broccoli - allt i ett
                      4 pers


Koka makaroner för 4 personer. Koka broccolibuketter så mycket att det täcker botten på en ugnfast form. Lägg den kokta broccolin i  formen, täck med kokta makaroner.


Gör en bechamelsås (vitsås) helst på grädde, salta och peppra och häll den över makaronerna. Täck alltsammans med råa baconskivor (lägg dem tätt, de krymper i ugnen) och sätt in i ugnen i 225 grader tills baconskivorna är "stekta", tar cirka 15 minuter.


Servera med en grönsallad.

Protected by Copyscape Plagiarism Detection

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar