15 maj 2012

Middagstips - Våga vägra Beach 2012

Grillsäsongen är i full gång, i alla fall ligger grilldimman mer än tät i bostadsområdet där jag bor. Att utnyttja de soliga dagarna för att hänga ut tvätt, kan man glömma direkt.

Sol- och grilltörstande svenskar har fått något vansinnigt i blicken. Grillen som stått ute hela vintern och som ingen brytt sig om, är helt plötsligt föremål för allsköns omtanke. Ja, om den går att rädda vill säga. Det är lika spännande varje år.

Först ska vi ha en diskussion, en relativt hetsig sådan, om VEMS ansvar det var att ta hand om grillen i höstas när den sista fläskkarrén togs från grillen för att direkt hamna i någon av familjens gap. Återigen står vi samlade runt grillen, stumma och med något förtvivlat i blicken och kan konstatera att den är oanvändbar. När den värsta förvåningen lagt sig över det sönderrostade och av gammal grillolja förstörda grillgallret, drar diskussionen igång om vems felet är att vi återigen måste köpa en ny grill:

- Ja men det är ju alltid du som grillar!

- Ja, och?!

- Ja men hallå! Den som grillar mest måste ju ta ett helhetsansvar för hela grillpaketet.

- Vilket "grillpaket"?

- Hallåååå, Tellus anropar!! Hela paketet, fattar du?! Kött, marinad, grillning...

- Och att äta! Det är den bästa grejen med alltihop.

- Ja, ja äta också. Alltså, nu känner jag att du försöker slingra dig ur ansvaret för grillen. Vi måste kunna tala öppet om det här, ha förståelse för de olika sysslorna i hemmet.

- Ja men snälla söta rara människa! Vi pratar om en grill, inte familjeekonomi, storhandling och vattkoppor (läs VAB).

- Arrgghhh, alltså det är så typsikt dig att vända och vrida på allting så man tappar tråden. Jag tycker att eftersom du ansvarar för grillandet (och ätandet till stor del) så måste du också ta ansvar för att grillen görs ren och sedan tas om hand inför hösten och vintern. Hela grillpaketet!!

- Nä vänta lite nu, vem är det som har bestämt vad som ska ingå i grillpaketet? Inte är det jag i alla fall!

Ja, så där kan det låta och diskussionerna går ungefär till på samma sätt hos grannen, det har man ju hört. Så för att nu få lite uppehåll i grillandet av korv, fläskkarré, paprikor, majs och halloumi, kommer här ett par middagstips som är garanterat grillfria. Dock kära läsare, kommer de att förstöra alla eventuella ansatser till att klara gränsen för Beach 2012. Detta är inget salladsblad, detta är riktigt fet mat, med andra ord, riktigt god mat.

Låt er väl smaka!


Tilltugg till fördrinken
Ost- och örtgratinerade tortillassticks
                     20 st
Ost
Pensla 3 mjuka vetetortillas med smält smör som blandats med riven vitlök.
Blanda riven Västerbottenost med lite mald spiskummin och fördela rikligt med ost över bröden.
Lägg bröden på en oljad bakplåt och sätt in i ugnen (175 grader) till osten är gyllenbrun. Skär bröden i smala "sticks" medan osten fortfarande är varm.
Lägg på galler och låt dem stelna.

Örter
Gör samma sak med ytterligare 3 tortillasbröd men täck dem med örter i stället för ost. Ta de örter du tycker bäst om. Exempelvis: mejram, dragon, dill, basilika, körvel, salt och lite chilipulver.

Här följer två exempel på huvudrätter.


Huvudrätt - alternativ 1
Laxsoppa med räkor och musslor - 4 pers


Bryn 1 - 2 msk smör i en soppgryta. Lägg i två finhackade lökar och 1 - 2 pressade vitlöksklyftor. Låt lökarna fräsa utan att ta färg. Häll över 1 burk krossade tomater, 1 ½ dl vitt vin och 4 dl vatten. Smula sedan ned 1 ½ fiskbuljongtärning. Låt alltsammans koka sakta under lock i ca 15 minuter.

Skär 600 gr laxfilé i tärningar, ca 1 ½ - 2 cm. Rensa 250 gr räkor och låt 1 liten burk musslor rinna av. Lägg i laxen i grytan, koka upp och ställ åt sidan i 5 minuter. Vispa under tiden 2 dl grädde lätt (ja, vispgrädde). Rör försiktigt ned grädden i grytan tillsammans med 1 dl finhackad dill, lite salt och svartpeppar. Hetta upp alltsammans och lägg sist i räkor och musslor. Toppa med lite gröna kryddor, exempelvis basilika eller salvia.

Serveras med brytbröd och vitt vin.


Huvudrätt - alternativ 2
Bearnaisegratinerad fläskfilé - 4 pers

Låt en burk sparris rinna av och fördela den i en ugnfast form. Putsa en fläskfilé och skär den i skivor, cirka 1 cm tjocka. Bryn fläskfilén, salta och peppra. Ta dem sedan ur stekpannan och fördela bitarna över sparrisen.

Skiva och stek sedan cirka 10 stora champinjoner, salta och peppra. Ta dem ur stekpannan.

Lägg i 1 burk Creme Fraiche i stekpannan och blanda ned några msk färdig bearnaisesås. Späd med grädde. Låt puttra några minuter och bred sedan såsen över köttet och sparrisen. Toppa med den stekta svampen. Låt alltsammans gratineras i ugnen (225 grader) i cirka 20 minuter.

Servera med ris och en sallad.


Efterrätt
Gino - gratinerad frukt med vit choklad - 4 port

Vi avslutar med en klassiker!

Skiva 500 gr jordgubbar, 2 bananer, 4 kiwi i stora bitar. Lägg alltsammans i en ugnfast form och pressa saften av 1 lime över frukten.

Strö över 100 gr vit choklad och sätt in formen i ugnen (200 grader) i 10 minuter.

Servera med vaniljglass eller en fet (!!) naturell yoghurt som blandats ut med lite florsocker.


Nu är alla mätta och belåtna och grillen har fått vara ifred. Tja, ifall inte någon får den lysande idén att göra efterrätten på grillen.

Det gör man nämligen lätt genom att fördela frukt, riven choklad och lite vispgrädde i dubbla foliepaket som man sedan sluter ordentligt. Efter 5 minuter på grillen har man en underbar Sommar Gino, men det tänker inte jag berätta, i alla fall inte för den som vägrar ta ansvar för HELA grillpaketet.


Protected by Copyscape Plagiarism Detection

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar