27 januari 2012

Snart vår - några böcker att hinna läsa innan dess

I dag, den 27 januari 2012, är det faktiskt den sista fredagen i januari. Om precis en vecka är februari redan fyra dagar gammalt. Februari, en kort månad (även om den just i år är en dag längre än vanligt). Gott folk - vi går helt enkelt mot ljusare tider.

Den sista veckan har jag varje morgon hört en fågel kvittra, antagligen sittandes i ett träd alldeles nära mitt hus. Den sjunger, om än inte särskilt vackert, så i alla fall högt, självsäkert och med ett löfte om en vår. Den där fågeln har fått mig att på morgonen (trots en känsla av "måste-hinna-med-tåget-stress") att med händerna slutna runt en kopp rykande kaffe, gå ut på verandan, blunda och bara lyssna till sången som bjuds. Trots min plats på första parkett blir jag inte stående särskilt länge då Kung Bore med kalla händer kramar både min kropp och ser till att kaffet jag har i koppen snabbt svalnar och blir lite småäckligt i största allmänhet.

Nä, ännu är det ett tag kvar till våren och de där första solstrålarna som faktiskt värmer ansiktet om man har tur och hittar en plats där det är lä.

Faktum är att jag är rätt glad över att det är ett tag kvar. Ännu har jag några böcker liggande som behöver läsas innan det är dags att inspektera de första snödropparna och bankandes på två grytlock, skrämma rådjuren så att man kanske i år kan få se vilka tulpaner det var vi planterade i höstas.

Som den historiefreak jag är har jag självklart samlat på mig lite skönlitteratur som låter mig färdas tillbaka till tiden då pendeltågets förseningar inte var något man svor över, utan då det fanns betydligt större händelser att förfäras över. Vill gärna dela med mig av några i mitt tycke, riktigt bra böcker.

Varsågoda!

Uppkomlingen av Tomas Blom



Uppkomlingen inleder romantrilogin Kungligt blod, som utspelar sig under Gustav Vasas och hans söners omvälvande tid vid makten. Verklighetens historiska namn lever sida vid sida med fiktiva personer.

Historien kretsar kring två universella teman: lusten till makt och driften till kärlek, två krafter som ofta befinner sig i konflikt med varandra. Här skildras människor som lever under en tid av ofta våldsam förändring, där gamla värderingar ifrågasätts och nya tankar sätter sinnen i brand och i extrema fall skapar våldsverkare och fanatiker.

Det bästa med den här superboken, är att den är den första i en trilogi. Man kan inte släppa den ifrån sig, men det gör inget när den tar slut då man vet att det kommer ytterligare två.


Ska du bara läsa en historisk roman i år, ja då ska du välja den här!






Brobyggarna av Jan Guillou



Med Brobyggarna inleds en romanserie om "Det stora århundradet".


När havet tog deras far och farbror fick de tre gossarna på det norska Vestlandet utanför Bergen söka familjens försörjning inne i staden. Av en tillfällighet upptäckte man att de tre små repslagarlärlingarna var ovanligt tekniskt begåvade och med hjälp av välgörenhet utbildades pojkarna till järnvägs- och brobyggare. De tre fiskarsönerna utexamineras många år senare som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden. Det är 1901 meningen är att de ska återvända till Norge för att bygga järnväg mellan Oslo och Bergen.

Men kärleken vände upp och ned på planerna. Två av bröderna flydde, bedragna och skamsna. Bara äldste brodern Lauritz återvände till Norge för att kunna återgälda brödernas storartade utbildning.
Tre bröders öden i ett sekel som ännu var ungt. Med teknikens stora genombrott skulle alla krig vara utrotade. Föga anade man att man stod inför det mest dramatiska och blodiga århundrade någonsin.




Den vita drottningen, Den röda drottningen av Philippa Gregory



Rosornas krig är en serie inbördeskrig som utspelade sig i England under åren 1455 till 1485 mellan släkterna Lancaster (med röd ros i vapenskölden) och York (med vit ros i vapenskölden). I varje släkt fanns en mäktig kvinna, beredd att offra allt för Englands tron.

Här får vi följa Elizabeth Woodville - Den vita drottningen

I den vita drottningen får man följa Elizabeth Woodville och hennes fascinerande liv i 1400-talets England. Efter att hennes make stupat i krig står den unga änkan lottlös i livet. Hon och hennes två söner bor på nåder hos hennes föräldrar. Allt tar sin början när kungens följe ska rida förbi gården. Elizabeth ställer sig vid vägkanten. Hon tänker vädja till kungen att skänka tillbaka hennes ägor för att trygga barnens arv. Hon hoppas att han ska lägga märke till henne när han rider förbi. Det gör han med besked. Hennes mytomspunna skönhet förtrollar honom och snart har hon vunnit kungens hjärta och Englands tron.





Här får vi följa Margaret Beaufort – Den röda drottningen.

Margaret Beaufort är övertygad om att hon och hennes ätt, släkten Lancaster med en röd ros i vapenskölden, är satta att härska över England. Men hennes ambitioner ignoreras, till och med av hennes egen mor. Sviken av alla och bortskickad till Wales för ett kärlekslöst äktenskap smider Margaret planer. Hennes son ska i alla fall inte glömmas bort. Hon bestämmer sig för att han en dag ska bli Englands kung, oavsett vad det kommer att kosta henne, England eller den lille pojken.












Skära för sten av Abraham Verghese



Tvillingpojkarna Marion och Shiva Stone är resultatet av en dramatisk och förbjuden kärlekshistoria mellan Mary Joseph Praise, en vacker indisk nunna och sjuksköterska, och Thomas Stone, en självsäker brittisk kirurg. Från den dagen de föds på missionssjukhuset i Addis Abeba 1954 har de bara varandra, föräldralösa då modern dör i barnsäng och fadern försvinner spårlöst.

Mellan bröderna växer starka band, inte minst genom deras gemensamma passion för medicin och för läkaryrket. Men kärleken till samma kvinna, splittrar bröderna och tvingar Marion till Bronx slum.

När så det förflutna kommer ikapp och nästan förgör honom, tvingas Marion anförtro sitt liv åt de två personer han litar minst på i hela världen; fadern som övergav honom och brodern som förrådde honom.







Protected by Copyscape Plagiarism Detection

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar