I spåren av Mina drömmars stad
Bryggartäppan på Södermalm
Den lilla parken som stod övergiven och försummad i många år, är en fruktträdgård. Solen i söder, 1700-talsmurar som vindskydd mot nordanvinden, gamla fruktträd och nyplanerade träd och buskar, skapar en fin liten fickpark mitt i stenstaden.
I början av 2010-talet skapade konstnären Tor Svae här en liten stad i miniatyr som berättar om livet i Stockholm för inte alls så länge sedan. Inspirationen fick han av Per Anders Fogelströms ”Mina drömmars stad”.
Husen som trädgården hörde till, ligger norr om parken och vilar på en hög stengrund. Den började byggas på 1700-talet av handelsmannen och bryggaren Olof Ström. Han var en av Stockholms rikaste bryggare och hans bryggeri ett av stadens största.År 1785 köptes anläggningen av staten och var några år kronbränneri. 1827 uppläts egendomen till sjukhus för fattiga och 1831 invigdes Provisoriska sjukhuset, kallat Kopphuset i dagligt tal. 1902 övertogs det av sinnessjukvården. Staten köpte sedan fastigheten 1931 för att avveckla sjukhuset 1933.
På Färgargården träffar Henning Tore Lindgren (Tummen), som blir hans kamrat och ledsagare i staden.
”På hemvägen tog de en titt på stugan som låg uppflugen på berget mitt emot Tegelviken. Långt till bron och mycket att skotta när vintern kom. Men på sommaren måste det vara härligt att bo där, utsikten var lika fin som från lundinska fåfängan på berget närmare vattnet.
De sökte upp änkan och Tummen lyckades övertyga henne om att en stuvare med fast arbete inte var att förakta. Men änkan ville bara hyra ut hela huset: två rum, en vind och ett kök”.
Följden blir att Tummen och Mathilda flyttar in på nedre botten. Henning och Lotten i rummet på övre
våningen.
I huset föds Tummen och Mathildas tre pojkar. Henning och Lotten får August, Emelie, Gertrud och Olof.
Tillsammans med inneboende bor 17 personer i huset.
Köket på nedervåningen |
Henning och Lottens övervåning |
Vagnmakare Löfgren |
lärlingar och gesäller. Lärlingarna gick vanligtvis i lära upp till
sex år i början av 1700-talet. Gesällernas anställningar var
normalt ett kvarts år hos varje mästare. På 1740-talet hade en
gesäll en lön på fem till sex d.s.m (daler silver mynt).
till 12 år för att vinna mästerskap.