Aldos Manuzio i en målning av Bernardino Loschigg |
Ja, det är nästan så man får hoppas det, för debatt och förvirring det har semikolonet skapat. Man kan ju tycka att han kunde haft den goda smaken att hålla sig till utgivning av romerska och grekiska verk, att han liksom stannat vid det. Eller kanske sansat sig lite när han uppfann den kursiva stilen.
Men nej, en del vet inte när det räcker helt enkelt, när det liksom gått överstyr. Han var liksom tvungen att "irritera" med det där lilla semikolonet.
Semikolon är svenskans mest omfamnade skiljetecken. Men bara vart tredje semikolon är korrekt använt i svenska texter på nätet.
Så här säger svenska skrivregler om det lilla tecknet.
"Semikolon kan användas mellan huvudsatser när man tycker att punkt är för starkt och komma för svagt avskiljande. Det är ofta en smaksak om man ska använda semikolon i stället för punkt eller komma. Det används normalt mellan huvudsatser som har ett nära innehållsligt samband med varandra. Det markerar gränsen mellan satserna; samtidigt binder det ihop dem. Semikolon följs alltid av liten bokstav."
Okej, ett semikolon används mellan två huvudsatser. Men det är en smaksak om man ska använda semikolon, det går nämligen lika bra med en punkt eller ett kommatecken. Då dyker osökt frågan upp på nytt ... varför uppfinner man ett tecken som är en smaksak och som de allra flesta människor faktiskt inte har en aning om när det ska användas och i sådana fall varför?
I stort sett varje dag får jag ta hand om ett antal texter som man vill att jag ska gå igenom, kolla efter bästa förmåga och eventuellt rätta sådant som jag anser vara fel ur ett skrivregel-perspektiv. Jag ska inte trötta er med hur många semikolon jag plockar bort, skulle jag skriva om dem alla skulle det här blogginlägget bli så långt att det tog ett halvår att läsa igenom det.
Många roar sig med undersökningar kring semikoloneländet
Det sägs att svenskarna älskar semikolon ändå går det ofta snett när skribenter använder tecknet. En undersökning som gjorts av Alexander Katourgis vid högskolan i Gävle, visar att träffsäkerheten för texter publicerade på nätet i genomsnitt är 35 procent. Hela 65 procent av de semikolon som han undersökt är felanvända. Och då mina vänner har han studerat inte mindre än 2 000 semikolon!Även Cecilia Imberg vid Lunds universitet har roat sig med att göra en undersökning kring semikolon-eländet.
Hon ville se hur olika åldersgrupper använde tecknet. Testpersonerna fick en rad exempelmeningar som skulle kompletteras med skiljetecken. De deltagare som var födda 1984 -1994 använde semikolon betydligt oftare än de deltagare födda 1944 - 1964. Den yngre gruppen satte ut totalt 94 semikolon mot 63 för den äldre gruppen.
Användningen av semikolon var inkonsekvent i bägge grupperna. Det visar att det finns en stor osäkerhet kring hur skiljetecknet ska användas.
Språktidningen lät sina läsare rösta på vilket skiljetecken de ansåg vara bäst. Det visade sig då att just semikolon var den största favoriten, den tog hem 25 procent av rösterna. Resten av procenten fördelades mellan mer vanliga tecken som punkt, kommatecken, utropstecken och så vidare.
Siv Strömquist, docent i nordiska språk vid Uppsala universitet, listade för ett antal år sedan de fyra vanligaste felanvändningarna av semikolon:
- i stället för kolon före uppräkning,
- i stället för kolon före citat,
- i stället för kommatecken före bisats,
- i stället för kommatecken före efterställd benämning.
Men varför i hela friden tycker en majoritet att semikolon är det bästa tecknet när bara en bråkdel av dem förstår hur det ska användas? Tycker man det är ett snyggt tecken? Eller gör man tecknet bara av gammal vana?
Nej vet ni vad, ni får aldrig mig att använda semikolon; jag tycker det är stökigt, fult och helt onödigt. Varför hålla på med sådant man inte behärskar; varför klämma dit en extra punkt ovanför kommatecknet; ja menar; det behövs verkligen inte.
Nej, jag tänker inte fira semikolonetsdag; varför skulle jag det? Jag har aldrig använt det; kommer med största sannolikhet aldrig göra det heller.
Nej, upp till kamp mot tecken i svenska språket som inte tillför något och som de flesta ändå inte vet hur de ska använda. Detsamma tycker jag om fåniga nyord som förfular det svenska språket. Jag tänker närmast på
H-ordet som avkönar oss alla; men det mina vänner, det kräver ett helt annat blogginlägg.
H-ordet som avkönar oss alla; men det mina vänner, det kräver ett helt annat blogginlägg.
Källor:
Wikipedia
Språktidningen
Wikipedia
Språktidningen